מהי צוואה? מדוע חשוב לערוך צוואה? אילו סוגי צוואות קיימים? מידע חשוב לפניכם
כשאדם הולך לעולמו, נכסיו (רכוש, הנדל"ן שצבר ועוד) עוברים ליורשים שלו. הנכסים האלו הם העיזבון של אותו אדם.
בישראל יש חופש הורשה, ואדם יכול לקבוע מי יירש אותו ואיך תתבצע החלוקה ליורשים, כלומר: מה ייעשה בנכסיו לאחר מותו. הדרך לעשות זאת היא על ידי כתיבת צוואה.
חוק הירושה וצו ירושה
נציין, כי אם אדם לא השאיר אחריו צוואה, יחולו דיני הירושה. החוק הרלוונטי הוא: חוק הירושה, התשכ"ה-1965 (להלן: "החוק"). בני המשפחה של הנפטר, על פי מידת הקרבה המשפחתית, הם היורשים על פי דין.
במקרה כזה, יינתן צו ירושה - צו משפטי מטעם הרשם לענייני ירושה, שניתן כדי לחלק את עזבונו של המנוח אשר לא השאיר אחריו צוואה תקפה.
אם אדם השאיר אחריו צוואה, תהיה לה עדיפות על הוראות חוק הירושה, ורכושו של אדם יחולק לפי מה שכתוב בצוואה.
ארבע דרכים לעריכת צוואה
חוק הירושה קובע ארבע דרכים לעריכת צוואה, ואלו הן:
1. צוואה בכתב יד - צוואה שכתובה בכתב ידו של המצווה. אפשר לערוך אותה ללא עדים או ללא עו"ד, אבל זו צוואה שיהיה קל לערער עליה.
2. צוואה בעדים - צוואה זו נעשית בכתב, היא נושאת תאריך, ונחתמת בידי המצווה ובפני שני עדים. אין חובה שתהיה נוכחות של עורך דין. עם זאת, מומלץ כי אחד מהעדים יהיה עורך דין המתמחה בצוואות וירושות כדי למנוע טעויות וטענות שעלולות להביא בהמשך לפסילת הצוואה.
3. צוואה בפני רשות - צוואה זו יכולה להיאמר בעל פה וניתן גם להגישה בכתב: בפני שופט, חבר בית דין דתי, רשם של בית משפט, הרשם לענייני ירושה או נוטריון. אם הצוואה נאמרת בעל פה, היא מוקראת למצווה, ובסיומה יהיו הצהרה, חתימה של הרשות ואישור הרשות על מועד עריכתה ועל כך שהצוואה נערכה על ידי המצווה. צוואה שאושרה ע"י נוטריון, היא צוואה חזקה, שיהיה קשה לערער עליה.
4. צוואה בעל פה - (צוואת "שכיב מרע") אפשרות זו לעריכת צוואה קיימת רק כאשר המצווה נמצא על סף מוות או רואה את עצמו במצב כזה. הצוואה צריכה להיעשות בפני שני עדים, אשר מבינים את שפתו של המצווה.
יש להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה. יצוין, כי אם חלף חודש, והמצווה עדיין בחיים, הצוואה שבעל-פה מתבטלת.